Bekæmp søvnforstyrrelser med gode husråd
Du kan ikke falde i søvn om aftenen og har søvnforstyrrelser? Du tænker ofte på at arbejde i timevis om natten og føler dig udmattet, når alarmen går om morgenen? Hvis søvnløshed plager dig permanent, skal du handle! Før du griber til medicin, kan enkle husråd også hjælpe.
HVAD ER ÅRSAGERNE TIL SØVNFORSTYRRELSER?
Næsten alle oplever søvnløshed i løbet af deres liv. Ifølge skøn lider omkring ti til 20 procent af befolkningen i industrialiserede lande af søvnforstyrrelser. Årsagerne til dette er forskellige. Følgende ting kan blandt andet være ansvarlige for at forhindre dig i at sove om natten:
- fysiske udløsere såsom skjoldbruskkirtelsygdom
- Vaner som alkohol eller kaffe forbrug om aftenen
- Stress på arbejde eller privat
Læs også:
BEKÆMPELSE AF SØVNFORSTYRRELSER MED HJEMMEMEDICIN: TIPS
Medicin bør altid være den sidste udvej for at bekæmpe søvnforstyrrelsen. Det er bedre at prøve enkle husråd for at sove bedre igen.
Afslapning
De, der ligger vågen om natten, begynder ofte at græde. At tænke på hverdagens problemer som stress med kolleger hjælper ikke med at falde i afslappet søvn. Forsøg snarere at tale med venner og familie om dine bekymringer i løbet af dagen, så problemerne er mindre belastende for dig. Eller søg professionel hjælp. Målrettede afslapningsøvelser såsom autogen træning er også en måde at reducere stress og falde i søvn bedre. Afslappende bade med æteriske olier såsom bjergfyr eller lavendel har også en beroligende virkning.
Ritualer
At falde i søvn ritualer er en anden måde at roe sig ned før sengetid. Brug din egen rutine om aftenen og signalér til kroppen, at det er tid til at gå i seng. For eksempel kan du læse en bog om aftenen, lytte til en podcast eller din yndlingsmusik, lave yoga eller tage en beroligende nathætte, såsom baldrian eller citronmelisse. Varm mælk med honning er også et afprøvet hjemmemedicin mod søvnforstyrrelser. Vigtigt: Alkohol og drikkevarer, der indeholder koffein, er mere tilbøjelige til at gøre dig rastløs.
Sport
Sport gør dig træt og hjælper derfor også mod søvnforstyrrelser. Du bør dog ikke bruge den fysiske aktivitet som et ritual til at falde i søvn, da kroppen har brug for tid til at hvile efter anstrengelsen. Brug sen eftermiddag til en løb gennem parken eller en tur til gymnastiksalen.
Rejs dig
At stå op: Det, der lyder paradoksalt i starten, hjælper faktisk: i stedet for at prøve hårdt på at falde i søvn, er det nogle gange bedre at rejse sig og gøre noget andet. Læs noget, eller lyt til musik for at frigøre dig – og
først derefter gå tilbage i seng.
Rammebetingelser
Oprettelse af gunstige rammebetingelser: En god nats søvn inkluderer også de rigtige eksterne faktorer. Det er derfor fordelagtigt altid at overholde en bestemt søvnrytme: Gå i seng på samme tid i weekenden som i løbet af ugen og undgå en lang lur (eksperter anbefaler 30 minutter). Soveværelset skal være mørkt og ikke varmere end 18 grader. Tv, laptops og smartphones er forbudt i soveværelset.
SØVNFORSTYRRELSER: HVORNÅR SKAL JEG SØGE LÆGE?
Søvnforstyrrelser er ikke kun irriterende, men kan også have langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser såsom depression, nedsat ydeevne eller hjerte-kar-sygdomme. Hvis du har vedvarende dårlig søvn på trods af din bedste indsats, bør du bestemt se en læge. Lægen kan diagnosticere og behandle mulige sundhedsmæssige årsager. En anden mulighed: søvnspecialister kan undersøge og forbedre søvnvaner.
Læs også: HVAD ER LEDERSKAB?